nieuws

PvdA wil APK op woninginstallaties

bouwbreed Premium

den haag ­ Energiebedrijven moeten regelmatig de gas­ en elektriciteitsinstallaties in bestaande woningen controleren, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. De woningwet moet hiervoor worden aangepast.

Regeringspartij VVD en de oppositiepartijen PvdA en SP verschilllen over die controle van mening met minister Dekker van VROM. Zij wil dat gemeenten toezicht houden op de installaties. Volgens haar volgt dat uit de Woningwet. Binnenkort heeft ze hierover overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die meent dat de controle in handen moet komen van energiebedrijven, omdat zij de toevoer van gas en elektriciteit kunnen stopzetten.

Volgens de PvdA­fractie kan een APK voor woninginstallaties de veiligheid vergroten. PvdA­kamerleden Crone en Samsom willen dat Dekker hier werk van maakt. Zij hebben haar erover schriftelijke vragen gesteld.

De gemeente Eindhoven besloot onlangs al tot een proef met een APK­keurmerk bij duizend woningen. Gemeente en energiemaatschappij NRE willen met zo’n keurmerk voorkomen dat verouderde of onveilige installaties leiden tot gasexplosies of branden.

In Twente wil energieleverancier Cogas uit Almelo de gas­ en elektraleidingen van alle huurwoningen periodiek controleren. Cogas heeft zo’n zestig Twentse woningcorporaties gevraagd de inspecties te mogen uitvoeren.

Reageer op dit artikel