nieuws

Pluim voor onderaannemers en leveranciers

bouwbreed

weert ­ In de bar van het hoofdkantoor van Mertens Bouw in Weert is onlangs een feestje gevierd. Drie bedrijven, Sterkos Roestvaststaal, Elite Systemen en Elektro Scheppers, zijn genomineerd voor de prijs ‘Mertens relatie 2002’. Achterliggende gedachte van de prijsvraag is dat onderaannemers meestal worden beoordeeld op wat er fout gaat.

Mertens Bouw wil het dit jaar eens van de positieve kant bekijken. Na de jaarlijkse beoordelingen zet de onderneming circa drie tot vijf relaties op de zwarte lijst. Met de goed presterende bedrijven wordt niets gedaan. “We wilden eens een pluim geven”, aldus directeur P. Mertens. Verder voegt hij toe: “Behalve het geven van een compliment heeft zo’n extra beoordeling nog andere voordelen. We kunnen er zelf van leren en signalering wordt makkelijker. Waar zitten bijvoorbeeld afwijkingen? Waar kunnen verbeteringen plaatsvinden?”

Sinds 1995 beoordeelt Mertens Bouw elk jaar de ruim honderd bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Belangrijke punten in de beoordeling van leveranciers en onderaannemers zijn kwaliteit, communicatie, het nakomen van afspraken en kennisdeling. De drie genomineerde bedrijven presteren uitstekend op deze punten. In de praktijk, weet Mertens, houden veel bedrijven zich niet aan afspraken. “In de utiliteitsbouw zijn we continu bezig met nieuwe processen, dat maakt het werk complex. Tijd is altijd het excuus.” Mertens vraagt zich dikwijls af waarom er wel tijd is om fouten te herstellen, maar niet om werkzaamheden in één keer goed te doen.

Een ander knelpunt op de bouwplaats is volgens hem communicatie. Onderaannemers besteden het werk uit en de onderaannemers regelen de zaken weer met andere bedrijven. Zo zijn er vele schakels.

Scoren

Reageer op dit artikel