nieuws

Plannen Westerdokseiland stuiten op veel bezwaar

bouwbreed Premium

DEN HAAG ­ De plannen om de relatie tussen de binnenstad en het IJ in Amsterdam te versterken door er woningbouw te plegen, stuiten op veel verzet van omwonenden. Bij de Raad van State zijn de bezwaren tegen het bestemmingsplan, dat de bebouwing mogelijk moet maken, behandeld.

Het stedenbouwkundig concept voor de zuidelijke IJ­oever, dat aan het bestemmingsplan ten grondslag ligt, gaat uit van verschillende verbindingen vanuit de binnenstad naar het IJ. Aan de IJ­oever worden de verbindingen geaccentueerd met markante gebouwen, de zogenoemde ‘ankers’. Eén van de ankers is gepland op het als ‘de kop’ aangeduide gebied dat nu nog water is.

Volgens het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE) is op het gehele Westerdokseiland voldoende ruimte voor de bouw van 930 woningen en voor 70.000 vierkante meter niet­wonen. De hoogste bebouwing mag volgens het SPvE maximaal tien bouwlagen tellen. In het Stedenbouwkundig Plan (SP) worden de geplande vier bouwblokken nader uitgewerkt. Omdat de onderste bouwlagen niet bruikbaar zijn als woonruimte komt het SP tot 838 woningen. De maximale hoogte komt dan op 37,5 meter.

Stadsgezicht

Reageer op dit artikel