nieuws

Particuliere opdrachtgevers goed voor bouw

bouwbreed Premium

utrecht ­ Prof.dr. Hooimeijer stelt dat het Rijk de gemeenten moet overtuigen van de voordelen van zelfbouw. Voor wie zijn eigen huis ontwerpt en laat bouwen, kan dit goedkoper uitvallen dan kopen van een projectontwikkelaar. Aannemers zijn in economisch mindere tijden best bereid scherp te offreren, stelt de hoogleraar van de Utrechtse faculteit ruimtelijke wetenschappen.

Volgens Hooimeijer is eigenbouw ook goed voor de bouw. “Ik denk dat je met prijsopgaven van verschillende bouwers nu goedkoper uit bent dan drie jaar geleden. Ook zij hebben er belang bij aan het werk te blijven.” Bovendien maakt particulier opdrachtgeverschap het werk leuker, omdat het geen eenheidsworst is. “Voor de aannemer is het spannender en voor de koper van de kavel ook, omdat hij zijn eigen ontwerp kan zien verrijzen.”

De consument is volgens Hooimeijer heel wel in staat offertes aan te vragen bij architecten en aannemers en daarmee een mooie prijs te krijgen. “De consument is niet zo achterlijk dat hij niet zelf kan bellen”, reageert hij op de pogingen van het Rijk de consument te helpen bij het zelf ontwerpen van de woning.

Reageer op dit artikel