nieuws

Opnieuw bouwbedrijven in Drenthe failliet

bouwbreed

assen ­ De rechtbank in Assen heeft opnieuw twee Drentse bouwbedrijven failliet verklaard. Het gaat om het grondverzetbedrijf Boforce in Coevorden (40 werknemers) en grondboorbedrijf Reinders Wessemius in Emmer­Compascuum (55 werknemers).

Boforce, het voormalige Zeegers, schrapte in maart al 18 banen. Met name de ernstige malaise op de Duitse bouwmarkt, waar Boforce veel zaken deed, is debet geweest aan het faillissement. Reinders Wessemius had simpelweg nog te weinig opdrachtgevers over.

Het bedrijf Boforce is specialist in grondverzet en maakt onder meer uitrustingsstukken voor wielladers en graaf­ en sloopmachines. Sinds vorig jaar zomer is de markt voor grondverzet echter ingestort.

Het bedrijf kreeg extra problemen, omdat ook de Duitse bouwmarkt volledig in elkaar is gezakt. Een schuldsaneringsplan werd niet door alle crediteuren geaccepteerd, waarna de huisbank de stekker eruit trok. Curator J. Reiziger is nog met eigenaar/directeur P. Jansen van Boforce in gesprek over een doorstart in afgeslankte vorm.

Bij grondboorbedrijf Reinders Wessemius in Emmer­Compascuum, onderdeel van het Duitse Hölscher Wasserbau, ligt de situatie minder duidelijk. Het bedrijf heeft te weinig opdrachtgevers en te weinig orders, waardoor de basis voor een doorstart erg smal lijkt. Curator P. van Rossum bekijkt momenteel hoe hoog de schuldenlast is en of het bedrijf toch nog in afgeslankte vorm kan doordraaien.

Curator J. Reiziger heeft wel een verklaring voor het tijdstip van beide faillissementen middenin de zomer. Volgens hem zijn veel bedrijven door de recessie al ernstig verzwakt, is de omzet in de zomer traditioneel laag en moet in die zelfde periode bovendien het vakantiegeld bovenop het gangbare salaris worden uitbetaald. Voor sommige bedrijven kan dat laatste de genadeklap zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels