nieuws

NMa mag individuele werknemers horen

bouwbreed Premium

den haag ­ Bouwbedrijven zijn verplicht hun werknemers aan verhoren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit te onderwerpen, als de kartelwaakhond daarom vraagt. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank.

De rechter bepaalde vorige week in een door oliemaatschappij Texaco aangespannen zaak dat de NMa, behalve de wettelijke vertegenwoordigers van een onderneming, ook individuele werknemers mag horen.

De uitspraak heeft ook voor de bouw gevolgen. De NMa doet al geruime tijd onderzoek naar verboden prijsafspraken in de bouwbranche. Een aantal bouwbedrijven heeft daarbij geweigerd hun werknemers door de kartelautoriteit te laten horen. Heijmans kreeg daarvoor een boete van 13.500 euro opgelegd.

Texaco, in 2001 verdacht van het afstemmen van de prijzen van een aantal benzinestations, meende destijds dat de NMa niet het recht had individuele werknemers te horen. Het olieconcern stapte dan ook naar de rechter toen het wegens gebrek aan medewerking een boete van 4500 euro kreeg opgelegd.

Volgens de Rotterdamse rechtbank mag de kartelpolitie werknemers echter weldegelijk horen zolang ze “daadwerkelijk betrokken waren bij de gedragingen waarop het onderzoek was gericht”. Want, concludeert de rechter, “deze werknemers zouden uit eigen wetenschap informatie terzake kunnen verschaffen.”

De NMa noemt het vonnis van “principieel belang”. Nog niet eerder had de rechter de door de kartelwaakhond gevolgde lijn over het verhoren van medewerkers getoetst. “Duidelijk is nu dat de verhoren niet via een coördinator hoeven te verlopen, zoals Heijmans had voorgesteld”, aldus een woordvoerder van de mededingingsautoriteit. “De kring van personen die door ons kan worden gehoord is veel ruimer.”

Aanknopingspunten

Reageer op dit artikel