nieuws

Negen miljoen euro voor pontjesbrug Curaçao

bouwbreed

willemstad ­ De Koningin Emmabrug op Curaçao wordt eindelijk opgeknapt. Na jarenlange discussies trekt de Europese Unie toch 9 miljoen euro uit om de befaamde pontjesbrug, die de historische stadswijken Punda en Otrobanda in Willemstad met elkaar verbindt, te restaureren.

Wie de klus gaat uitvoeren is nog altijd onbekend, maar zowel HBG als HCCC, dochteronderneming van de Jansen de Jong Groep, maken een goede kans. De bijna honderd jaar oude Koningin Emmabrug is dringend aan een ingrijpende renovatie toe. “We zijn net op tijd”, aldus Ralph James, directeur Ontwikkelingssamenwerking, die voor de regering de financiële zaken met de Europese Unie afhandelt. Hij zette afgelopen week een handtekening onder de overeenkomst tussen de Europese Commissie en de Antilliaanse overheid om de middelen werkelijk beschikbaar te stellen.

Hoewel het geld direct beschikbaar komt, zal het nog zeker acht maanden duren voordat er daadwerkelijk met de werkzaamheden kan worden begonnen. Die tijd is nodig om het speciale hout vanuit het buitenland te laten halen. Curaçao is al tien jaar bezig om de brug te laten opknappen. Toentertijd werd de renovatie van de brug die Punda en Otrobanda verbindt, beraamd op (omgerekend) twee miljoen euro.

De Europese Unie heeft zich jaren geleden al bereid verklaard de opknapbeurt te financieren. Maar de Curaçao Ports Authority (CPA), de instantie die de brug beheert, en de Curaçaose overheid voldeden in eerste instantie niet aan de voorwaarden die de EU stelde. Dat lag volgens CPA­directeur Augustin Diaz niet aan zijn organisatie, maar aan de ‘onmogelijke vragen’ die de EU stelde. Toen het papierwerk eindelijk gereed was werd vorig jaar een inschrijving gehouden, waar echter maar één bedrijf, Koop Tjuchem, op reageerde.

Inschrijfbedrag

Reageer op dit artikel