nieuws

Nederlandse economie krimpt

bouwbreed Premium

voorburg ­ De economie van Nederland is in het tweede kwartaal van 2003 met 0,9 procent geslonken ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Twintig jaar geleden werd voor het laatst een economische krimp van dergelijke omvang gemeten. Huishoudens consumeerden in de maanden april, mei en juni minder dan in de vergelijkbare periode van 2002. Verder schrijft het CBS de krimp toe aan de volumedaling van de in­ en uitvoer en aan de verdere afname van de investeringen. Het investeringsvolume is bijna 4 procent kleiner dan een jaar eerder. Woningen, gebouwen en infrastructurele werken zaten ook in de min. Slechts de overheid consumeerde meer.

Over het eerste halfjaar is het bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, met 0,4 procent afgenomen in vergelijking met de eerste zes maanden vorig jaar.

Reageer op dit artikel