nieuws

Multinationals mijden Nederland Angst bij Neprom voor wegvloeien investeringen

bouwbreed

den haag ­ De Neprom maakt zich ernstig zorgen over het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven in Nederland. De vereniging van projectontwikkelaars constateert dat afgelopen maanden steeds meer multinationals Nederland links laten liggen.

“De Neprom volgt de economische ontwikkelingen met argusogen”, aldus directeur J. Fokkema. “Als de motor van de economie stilvalt, heeft dat directe invloed op de vraag naar woningen, kantoren en winkelruimte. Een paar jaar geleden werd Nederland in vergelijking met de buurlanden nog vaak het aantrekkelijkst gevonden. Aangezien meer dan een half miljoen werknemers in Nederland in dienst is van een buitenlands bedrijf, heeft deze verschuiving grote gevolgen voor onze economie”.

De Neprom komt op grond van een door adviesbureau Buck uitgevoerde analyse tot de conclusie dat de belastingwetgeving vriendelijker moet worden voor buitenlandse bedrijven. Voorzitter P. Ruigrok vindt dat Nederland zich ten onrechte terughoudend en star tegenover firma’s opstelt die overwegen zich in Nederland te vestigen. “De Neprom dringt bij het kabinet aan om snel maatregelen te treffen. Bovendien vragen we aandacht voor het grote belang van een echte kantorentoplocatie voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. De Amsterdamse Zuidas kan zo’n toplocatie worden. Maar dan is wel noodzakelijk dat naast het bedrijfsleven ook de overheid fors investeert in een eersteklas infrastructuur en in de fysieke omgeving. Andere kantorenlocaties zullen daarvan profiteren”.

Buck constateert in zijn studie dat in Nederland drie problemen elkaar versterken. Het land wordt niet alleen getroffen door de neergaande economie en de uiteenspatting van de ict­zeepbel, maar kampt ook nog eens met een structureel verslechterende concurrentiepositie. Op de ranglijst van het World Economic Forum duikelde ons land vorig jaar van de achtste naar de vijftiende plaats.

Kenniseconomie

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels