nieuws

Middeleeuws kasteel valt uit elkaar

bouwbreed Premium

ELSLOO/MAASTRICHT ­ De middeleeuwse kasteelruïne op de bodem van de Maas bij Elsloo valt sneller uit elkaar dan deskundigen verwachtten. Door de toegenomen stroomsnelheid van de rivier worden brokstukken van het kasteel binnen een paar jaar meters ver over de rivierbodem verplaatst. Projectorganisatie De Maaswerken hoopt dan ook op maatregelen van de rijksoverheid om te voorkomen dat het monument in korte tijd verloren gaat.

Archeologen hebben de resten van het kasteel de afgelopen weken onderzocht. Daaruit bleek dat de stuwing van de rivier nu veel groter is dan zo’n veertig jaar geleden. De Maaswerken gaat daarom praten met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, die het kasteel sinds 1971 wettelijk als monument beschermt.

De Maaswerken liet het archeologisch onderzoek doen vooruitlopend op de werkzaamheden aan de Maas ter voorkoming van overstromingen.

Reageer op dit artikel