nieuws

Merendeel van ketelfabrikanten fabriceert voor renovatiemarkt

bouwbreed Premium

den haag ­ In West­Europa is de markt voor cv­ketels grotendeels verzadigd, weten Frost & Sullivan. Het merendeel van de ketels wordt volgens de internationale marktonderzoekers voor een renovatieproject verkocht. De rapporteurs verwachten dat nieuwe verwarmingstechnologie op lange termijn vooral in Nederland en Scandinavië voet aan de grond krijgt.

De vervangingsmarkt draagt het meest bij aan de totale omzet van de fabrikanten. De meeste ketels worden vervangen omdat ze te veel energie verbruiken en te weinig comfort leveren. Daarbij vervangt de gasgestookte ketel ook steeds meer elektrische verwarmingstoestellen. Over het geheel genomen vermindert de groei wat de concurrentie in elk marktsegment aanwakkert en de prijzen en de marges onder druk zet. Bedrijven als Vaillant en Robert Bosch in Duitsland, MTS in Italië en het Britse Baxi konden alleen door overnames hun marktaandeel vergroten. In zo’n groter verband kunnen ondernemingen de kosten en dus de prijzen laag houden terwijl door overnames nieuwe markten binnen bereik komen. Kleinere onafhankelijke bedrijven kunnen alleen met specifieke producten overleven.

Ondergang

Reageer op dit artikel