nieuws

Massaal verzet dorp tegen ontgrindingen

bouwbreed

schipperskerk ­ Een actiegroep in het Zuid­Limburgse dorpje Schipperskerk bereidt een manifestatie voor tegen grootschalige ontgrindingen. Tijdens een demonstratie op 20 september zal de bevolking de ‘onafhankelijkheid’ van het dorp uitroepen.

Het dorpje nabij Born verzet zich al jaren tegen de voorgenomen ontgrindingen in het Trierveld, een natuurgebied ten noorden van de kleine leefgemeenschap. De actievoerders willen Schipperskerk tot hertogdom uitroepen. Hoe de actie er precies zal uitzien, willen de actievoerders nog niet bekend maken. De demonstratie vindt plaats enkele dagen voor een vergadering van de Provinciale Staten. Die beslissen dan over de ontgrindingen van het Trierveld.

De bevolking van Schipperskerk vindt dat veel minder grind hoeft te worden afgegraven voor het project Grensmaas dan nu gepland. Bovendien houden de huidige plannen volgens de inwoners te weinig rekening met de belangen van natuur en landbouw. Schipperskerk valt onder de gemeente Sittard­Geleen, die zich aanvankelijk uitsprak tegen de ontgrindingen, maar later water bij de wijn deed. Het stadsbestuur erkent nu dat ook in Trierveld ontgrindingen nodig zijn.

Reageer op dit artikel