nieuws

Lekkages en breuken in leidingen door inklinking

bouwbreed

den haag ­ Waterleidingen lopen door de huidige droogte grote kans te breken. Met name in gebieden waar de bodem uit klei of veen bestaat, is de kans op breuken en lekkages aanwezig.

Door de droogte klinkt de bodem in, waardoor leidingen verbuigen en vervolgens breken of kleine lekkages gaan vertonen.

Afgelopen weekeinde zaten in de regio Nijmegen zo’n 200.000 huishoudens een uur lang zonder water vanwege een breuk in een transportleiding in Nederasselt. Volgens woordvoerder N. Teerink van waterleidingbedrijf Vitens was het een koppeling tussen twee transportleidingen die het heeft begeven. “We zitten hier op gronden van rivierklei en dan is de kans op inklinking groter dan op zandgronden”, weet Teerink. De breuk deed zich nota bene voor op het eigen terrein van het waterleidingbedrijf. Nadat Vitens het water via een andere leiding liet stromen, kregen de getroffen woningen weer water.

Groningen

Reageer op dit artikel