nieuws

Lage opbrengsten doen omzet Dyckerhoff slinken

bouwbreed

wiesbaden ­ Dyckerhoff heeft in de eerste helft van het jaar zijn omzet met 17 procent zien zinken tot 630 miljoen euro. Oorzaak zijn de lage opbrengsten van cement en beton plus de verkoop van enkele bedrijfsonderdelen.

In Duitsland incasseerde het grondstoffenconcern uit Wiesbaden een neergang van 24 procent. Elders in Europa zonk de omzet met 9 procent, vooral ten gevolge van het van de hand doen van Cementos Hispania. Tevens werkten valuta­effecten van de roebel en zloty nadelig uit. Het buitenlandse aandeel van de omzet steeg in de eerste zes maanden van het jaar met 5 punten tot 59 procent.

Hoewel Dyckerhoff drastische bezuinigingen doorvoert, stegen in de eerste helft van het jaar de investeringen met 13 procent tot 70 miljoen euro. Het geld werd vooral gestoken in het kopen van aandelen Ciments Luxembourgeois en Zapa Beton.

Ondanks de krappe beurs blijft Dyckerhoff investeren in onderzoek. Het bouwstoffenconcern experimenteert met een in het Dyckerhoff Instituut ontwikkelde röntgenanalyse die de mechanische kwaliteiten van cement in kaart brengt. Tot dusverre waren dit type analyses uiterst gecompliceerd en zelden uitgevoerd. De nieuwe werkwijze wordt in een proefopstelling in de cementfabriek Deuna continue toegepast bij de productie van klinkers en cement.

Halverwege het jaar had Dyckerhoff 8708 medewerkers aan de slag. De personele sterkte slonk met 1568 medewerkers ten gevolge van saneringen en de verkoop van enkele bedrijven.

Reageer op dit artikel