nieuws

Keramisch scherm geeft afdoende geluidsreductie

bouwbreed

helvoirt ­ Lawaai bederft het wonen langs een drukke weg. Geluidsschermen slagen er vaak niet in die overlast te beperken. Leikon Gevel uit Helvoirt zegt dat zijn keramische schermen van het Franse merk Terreal vijf keer beter de overmaat aan geluid reduceren.

De huidige geluidsschermen verminderen in de berekening van Leikon de geluidsoverlast met 9 tot 12 decibel. Keramische schermen reduceren lawaai met 47 tot 50 decibel.

Waar de standaardschermen het geluid alleen weerkaatsen, absorberen keramische schermen die met steenwol zijn gevuld het geluid. De Franse variant van TNO voerde onder een hoek van 90 en van 30 graden geluidmetingen uit en berekende dat de constructie het best rendeert bij geluiden van 100 tot 5000 Hertz.

Leiko rekent voor dat bijvoorbeeld een betonnen scherm het best bij geluiden van 250 tot 2000 Hertz rendeert en een scherm uit houtvezelbeton bij geluiden van 100 tot 2000 Hertz.

De keramische schermen zijn 20 centimeter dik en weerstaan een winddrukbelasting van 300 kilo per vierkante meter. Het materiaal voldoet ­ net als gewoon beton ­ aan de brandklasse 0. Houtvezelbeton voldoet na impregneren aan brandklasse 1.

Reageer op dit artikel