nieuws

IJburg krijgt veel meer parkeerplaatsen

bouwbreed Premium

AMSTERDAM ­ De Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg verliest zijn autoluwe karakter. Openbare ruimte en groen worden opgeofferd voor maximaal negenduizend bovengrondse parkeerplaatsen. Daarmee komt B en W tegemoet aan de wens van de bouwers van IJburg het aantal openbare parkeerplaatsen te verdubbelen.

In de oorspronkelijke plannen voor het eilandenrijk werd uitgegaan van maximaal één plek per woning. Er was een woonwijk voorzien met vooral particuliere parkeergarages en slechts 4500 parkeerplekken op straat. Volgens het Projectbureau IJburg verlangen toekomstige bewoners simpelweg meer parkeerruimte. Het autobezit groeit. Uit een enquête is gebleken dat alleen al voor de toekomstige bewoners minimaal 1,1 parkeerplek per woning nodig is.

Er bestaat bij de gemeente geen vrees voor verlies aan ruimtelijke kwaliteit. De extra plekken kunnen goed worden ingepast in toekomstige inrichtingsplannen. Bovendien is de verruiming gunstig voor de concurrentiekracht van IJburg.

Reageer op dit artikel