nieuws

Grondverzetbedrijf gebruikt zieke iepen

bouwbreed

oosterend ­ Dros Grondverzet in Oosterend op Texel heeft er een activiteit bij. Dros geeft zieke iepen een nieuwe bestemming; planken van voor de bouw.

“Ik kwam op het idee via een bevriende timmerman”, vertelt eigenaar Werner Dros. “Hij gebruikte iepen voor tafels voor onze kantine. De iepziekte greep zo ernstig om zich heen dat een behoorlijk aantal bomen werd gekapt. Wij hebben ze in het water gelegd wat de kwaliteit van het hout ten goede komt. Vervolgens hebben we alle bomen laten zagen tot planken.” Het hout ligt momenteel te drogen en wordt vervolgens gelakt.

De planken zijn geschikt als constructief hout en meubelhout. “We hebben planken in veel maten. Die van 40 centimeter breed zijn goed te gebruiken voor vloerdelen. Ook hebben we planken van een meter breed die erg geschikt zijn voor de productie van tafelbladen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels