nieuws

Grondsluis ingezet voor zwaar baggerschip in Oude IJssel

bouwbreed Premium

drempt ­ Aannemer GMB is gisteren in opdracht van Waterschap Rijn en IJssel begonnen met de verplaatsing van een groot baggerschip van de Oude IJssel naar een nabijgelegen zandwinplas in het Gelderse Drempt. De omvang van het schip was zodanig dat het niet getild of gerold kon worden.

Om die reden wordt er gebruikgemaakt van een zogenoemde grondsluis. Dit is een constructie waarvan de werking vergelijkbaar is met een scheepvaartsluis.

Waterschap Rijn en IJssel wil de zandwinplas ‘Gat van Wydorp’ inrichten als definitief depot voor verontreinigd slib dat uit de Oude IJssel komt. Om het slib te storten is eerst een keilaag van 1 meter nodig om de bodem te beschermen tegen vervuiling. Het baggerschip en ander materieel zijn nodig voor deze werkzaamheden.

Afgelopen week werd in het weiland tussen de Oude IJssel en de zandwinplas al een gat gegraven in de vorm van een vierkante bak. Het zand dat daarbij vrijkwam is gebruikt om een tijdelijke kade rondom het gat aan te leggen. De bak grenst aan de zomerkade die langs de Oude IJssel ligt. Deze kade werd maandag doorgebroken waardoor het water in de bak op hetzelfde niveau kwam als de Oude IJssel en dinsdag het baggerschip in de bak gevaren kon worden.

Daarna werd de damwand geplaatst die ervoor moet zorgen dat de zomerkade wordt gedicht. Als het gat eenmaal dicht is wordt het waterpeil in de bak op hetzelfde niveau gebracht als het waterpeil van de zandwinplas. Er is namelijk een peilverschil van ongeveer anderhalve meter tussen de Oude IJssel en de plas.

De laatste fase in het verplaatsingsproces is het doorsteken van de tijdelijke kade tussen de bak en ‘Gat van Wydrop’. Na driekwart jaar wordt op dezelfde manier het baggerschip weer naar de Oude IJssel verplaatst.

Reageer op dit artikel