nieuws

Geen versoberingen in Betuwelijn

bouwbreed Premium

den haag ­ De Betuwespoorlijn krijgt een elektrische bovenleiding van 25 kilovolt en wordt uitgerust met het treinbeveiligingssysteem ETCS­2. In de vijf tunnels komen sprinklerinstallaties. Dit betekent dat de eerder dit jaar voorgestelde versoberingen om de kosten te drukken van de baan zijn.

Minister Peijs (verkeer) sluit zich hiermee aan bij de bevindingen van de Bouwdienst van Rijkswaterstaat. Die kwam eerder al tot de conclusie dat de negatieve effecten van de versoberingen de besparingen teniet doen. Kiezen voor dieseltreinen is slecht voor zowel de exploitatie als het milieu. Bovendien kost later elektrificeren twee keer zoveel. Het nu voortzetten van de elektrificatie past volgens haar binnen het budget van de Betuweroute.

De keuze voor het beveiligingssysteem ETCS­2 en 25 kilovolt brengt een risico van 17 miljoen euro met zich mee, aldus Peijs. Het nieuwe beveiligingssysteem wordt in Nederland voor het eerst toegepast.

De tunnels worden uitgerust met sprinklers voor 195 miljoen euro.

Reageer op dit artikel