nieuws

‘Foute’ onderaannemer leidt ook tot uitsluiting

bouwbreed Premium

den haag ­ Aanbestedende diensten hebben de afgelopen twaalf weken (nog) geen beroep gedaan op Bureau Bibob. Bouwers kunnen op basis van een negatief advies van dit screeningsbureau worden uitgesloten van opdrachten. Omdat het hele doopceel wordt gelicht, kunnen ook ‘foute’ onderaannemers de hoofdaannemer vervelende verrassingen bezorgen. De verklaring van ‘goed gedrag’ voor rechtsvormen kan dat probleem in de toekomst voorkomen.

M. Kuipers en J. Oost, respectievelijk directeur en hoofd van het Bureau Bibob, hebben welgeteld één adviesaanvraag binnen sinds het bureau 1 juni zijn deuren opende. Zij hebben de bevoegdheid om personen en bedrijven in de bouw, milieu, horeca en ict te screenen op fraudegevoeligheid. Het bureau, dat onder justitie valt, heeft daarvoor toegang tot gesloten bronnen van onder meer justitie, politie en Belastingdienst.

“Rotterdam heeft het spits afgebeten, maar waarschijnlijk volgen er nu snel meer”, verwacht Kuipers. De capaciteit van het bureau is berekend op vijfhonderd aanvragen per jaar. Rotterdam wil meer weten over de achtergronden van een aanvrager van een horecavergunning. Binnen vier weken kan de gemeente een rapport tegemoet zien. Op basis van een negatief advies kan de gemeente de vergunning weigeren, al draait ze zelf op voor eventuele claims van de indiener.

Een adviesaanvraag indienen is niet goedkoop. Het bureau hanteert een minimum van 500 euro per onderzoek, maar bij een breder onderzoek kan dat bedrag oplopen tot 5000 euro. De kostprijs ligt echter vele malen hoger.

Verrassing

Reageer op dit artikel