nieuws

Finnen schieten raak met kunststof katapulten

bouwbreed

’t harde ­ De European Pultrusion Technology Association (EPTA) heeft de eerste internationale ‘All Composite Catapult Competition’ georganiseerd op het terrein van de Nederlandse veldartillerie in ’t Harde. Het Finse team Triple Strike won met hun uit kunststofprofielen opgebouwde katapult met overmacht van in totaal 12 Europese teams en 1 Amerikaans team.

De opgave voor de deelnemende teams bestond uit het ontwerpen en bouwen van een katapult die in staat moest zijn om met een rubberen bal van bijna 6 kilogram en een diameter van 22 centimeter een precisieschot en lange afstandschot uit te voeren. De katapulten die wat betreft ontwerp nog het meeste weg hadden van middeleeuwse blijdes, moesten zijn opgebouwd uit vezelversterkte kunststoffen pultrusieprofielen, op enkele stalen bouten en moeren na. De ontwerpen waren bovendien gehouden aan de toepassing van normaal in de handel beschikbare pultrusieprofielen.

Voorwaarde voor deelname was een ontwerp in 2D en 3D, een portfolio met tekeningen en toegepaste materialen en de daadwerkelijke bouw van de katapult die zich in een wedstrijd kon meten met andere. De ontwerpen waren daarbij gehouden aan een maximum gewicht van 200 kilogram.

Precisieschieten

Reageer op dit artikel