nieuws

Europese bouw holt achteruit

bouwbreed

luxemburg ­ De productie in de Europese bouwsector holt achteruit. Vooral in de gww­sector worden forse minnen genoteerd. Nederland doet het slechter dan het gemiddelde. Enige lichtpuntje is dat de bouwvergunningen fors aantrekken.

De bouwproductie is in het eerste kwartaal van dit jaar 1,2 procent gedaald vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar in de vijftien landen van de Europese Unie. In de twaalf landen van de eurozone is de daling iets groter met 1,4 procent. Jaar op jaar bekeken, ligt de daling hoger met 2,1 respectievelijk 3,5 procent.

Duitsland blijft nog steeds koploper in het teruglopen van de productie met een daling van 14,2 procent jaar op jaar. Het is het vierde achtereenvolgende kwartaal dat onze oosterburen een min noteren. Nederland staat derde in de negatieve lijst met een daling van 6,4 procent. Ook in ons land daalt de productie al vier kwartalen. Alleen Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk vertonen een bescheiden plus.

De grond­, water­ en wegenbouw wordt het hardst getroffen door de recessie. De EU­landen scoren hier ­6,9 procent. In Nederland daalde de productie jaar op jaar twee keer zo snel, waarmee ons land het slechtst scoort. Duitsland volgt hier op de voet met een daling van 13,2 procent.

Zwaarst

Reageer op dit artikel