nieuws

Een onschuldige voorliefde voor koffiekopjes met logo

bouwbreed

ridderkerk ­ ‘Wilt u een kop koffie.’ Zo begint bijna elk zakelijk gesprek in Nederland. De plastic beker mag het aardewerken kopje dan inmiddels hebben verdrongen, bij besteksleider Dick Verbruggen is dat wel anders. Daar kunnen bezoekers rekenen op een echte kop met het logo van Rijkswaterstaat. Dat past beter bij zijn verzamelwoede van koffiekopjes met logo’s van aannemers.

Hij voelt er niets voor met zijn verzameling te stoppen nu de relatie tussen aannemers en het Rijk door de bouwfraude op een dieptepunt is beland. Zijn verzameling van ruim veertig koffiekopjes met logo’s van aanne­ mers en ingenieursbureaus prijkt als vanouds op de dossierkasten van zijn werkkamer.

Hij beschouwt zijn voorliefde voor koffiekopjes als een volstrekt onschuldige liefhebberij. “Als je fout wilt, pak je dat toch heel anders aan”, zegt Verbruggen, refererend aan de omkoopbaarheid van ambtenaren. “Dat gebeurt echt niet zo open en bloot. Wie er op uit is misbruik te maken van zijn machtspositie, kan altijd fout.”

Verbruggen werkt al 23 jaar bij Rijkswaterstaat en heeft daarvoor nog vijf jaar bij Dura gezeten. Hij liep echter in 1971 stage bij PC Zanen en dronk ruim dertig jaar geleden koffie uit een kopje bedrukt met de letters PCZ. Aan die tijd bewaart hij goede herinneringen, vandaar dat hij een oproep plaatste in het interne blad van Rijkswaterstaat. Zonder resultaat overigens.

Verbruggen heeft met elk kopje een emotionele binding. “Dat klinkt wat overdreven, maar bij allemaal past een verhaal en een project.” KPN leverde ooit praatpalen, Nettenbouw verlichting en Coopra de vangrails. “Daaraan kun je zien dat we bij rijkswaterstaat echt wel met veel verschillende partijen werken”, grapt de besteksleider.

De drie koppen van NBM en de kop met de rode B van Bruil/Arnhem stammen uit zijn periode dat hij als opzichter aan het Prins Clausplein werkte. In 1986 had hij de eer om koningin Beatrix de hand te schudden bij de oplevering.

Imago

Reageer op dit artikel