nieuws

Daglicht is weer terug

bouwbreed

den haag ­ Daglicht is het mooiste licht dat er is, meldt het voorwoord van een nieuwe uitgave van de stichting Bouwresearch onomwonden. Het is bovendien weer terug van weggeweest, nadat het vorige eeuw met de opkomst van steeds geavanceerdere kunstlichtmogelijkheden naar de achtergrond is verdrongen.

Het werkje wil de bestaande kennis op dit gebied overdragen en maakt onderscheid tussen vier soorten licht: functioneel, comfortabel, energiezuinig en sfeervol. De natuurkundige randvoorwaarden en de architectonische trucs om elk van die effecten te bereiken, worden in compacte hoofdstukken behandeld. Jammer alleen dat de foto’s de afgebeelde architectonische oplossingen niet echt tot leven brengen. Juist bij zo’n onderwerp als daglicht en beleving van de ruimte is dat van belang.

Dat het mogelijk is, bewijst de schier onstuitbare stroom architectuurboeken en gebouwmonografieën die de laatste jaren verschijnt overduidelijk. Maar de opzet van de SBR­reeks is nu eenmaal een stuk bescheidener. Het werkje vat de laatste inzichten handzaam samen en stipt ook de beperkingen van de daglichtsystemen aan. Zoals bij de renovatie van kantoorgebouw De Grift in Apeldoorn waarbij naar buiten hellende ramen werden uitgerust met een holle vensterbank en vangpanelen om indirect licht diep in de kantoorruimtes te brengen. Er bleek veel minder daglicht binnen te komen dan bij het ontwerp was gedacht. Terwijl zon­ en lichtwering ook nodig blijven.

Stichting Bouwresearch, daglicht in het ontwerp van utliliteitsgebouwen, ISBN 90­5367­381­4, www.sbr.nl

Reageer op dit artikel