nieuws

Bouw nieuw spoorwegmuseum snel aanbesteed

bouwbreed Premium

UTRECHT ­ Het Spoorwegmuseum overweegt de nieuwbouw van het complex in Utrecht partieel aan te besteden. De bestekken voor het 32 miljoen euro kostende renovatie­ en nieuwbouwproject worden komende week afgerond.

“Daarna besluit we of we een aantal geselecteerde aannemers zullen vragen op de hele klus in te schrijven, of dat we per discipline een aantal offerte laten uitbrengen”, aldus bouwmeester B. Vos gisteren na afloop van een persconferentie over de nieuwbouwplannen.

Het museum zal vanaf 7 september voor anderhalf jaar gesloten zijn publiek. In die tijd wordt het oude stationsgebouw aan de Maliebaan in oude glorie hersteld en verrijzen er op het buitenterrein 4 nieuwe expositieruimten. “Deze zullen een industriële uitstraling hebben met dikke bakstenen muren, beton, gegalvaniseerd ijzer en veel glas”, liet directeur P. van Vlijmen weten.

De plannen worden vooral gefinancierd door de Nederlandse Spoorwegen, ter behoud van het culturele erfgoed. In zijn nieuwe gedaante zal het museum zich meer toeleggen op infotainment. “Maar het laten zien van de treinen en andere zaken uit onze collectie blijft natuurlijk onze hoofdtaak”, aldus de directeur.

De sloop van de bestaande gebouwen en het bouwrijp maken van het complex wordt uitgevoerd door de firma Sita in Houten. Dit bedrijf is gespecialiseerd in bodemsanering. “Vanwege een vroegere kolen en oliehandel op het terrein zochten we een saneerder, die ook kan slopen”, verklaart Vos de keuze.

De aanbesteding voor de renovatie van het oude station en voor de nieuwbouw zal komende weken plaatsvinden.

Reageer op dit artikel