nieuws

Aker Kvaerner kruipt langzaam uit diep dal

bouwbreed

oslo ­ Het Brits­Noorse Aker Kvaerner begint langzaam uit het diepe dal te kruipen. In 2001 dreigde het industriële conglomeraat nog om te vallen na de aankoop van het Engelse Trafalgar House dat veel duurder uitpakte dan verwacht.

Het bedrijf, actief in olie en gas, engineering en construction en scheepsbouw ziet op een aantal terreinen de opdrachten weer binnenkomen. De orderportefeuille is beter gevuld dan ooit en een aantal werken begint in uitvoering te komen, zo laat Kvaerner in zijn tweekwartaalbericht weten.

Het conglomeraat komt daarbij uit een diep dal waarbij in september 2001 zelfs faillissement dreigde toen banken de geldkraan wilden dichtdraaien. Uiteindelijk kwamen zij toch over de brug waarna een forse sanering kon volgen.

De problemen ontstonden voor een belangrijk deel toen de Noren Trafalgar House overnamen, een Brits engineering­ en constructiebedrijf dat verder door het leven gaat als Kvaerner E&C. De Noren dachten 900 miljoen toen nog guldens te betalen. Door lijken in de kast werden het er 1,4 miljard. Het bracht het bedrijf dat toen nog vooral dankzij de scheepsbouw bekend was, op de rand van de afgrond.

Rampjaar

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels