nieuws

Zeer forse stijging faillissementen

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Het aantal faillissementen stijgt zeer fors. In het eerste halfjaar van dit jaar zijn er 4195 faillissementen uitgesproken, 32 procent meer dan vorig jaar. Kredietwaakhond Graydon verwacht over het hele jaar meer dan 8000 faillissementen. De directe schade daarvan bedraagt circa 3,5 miljard euro.

Van het aantal faillissementen neemt de bouw 10 procent voor zijn rekening. De sector met de meeste faillissementen is de zakelijke dienstverlening met een aandeel van 27 procent.

Met de huidige economische afkoeling zijn het vooral de kleine jonge bedrijven die omvallen volgens Graydon. Die hebben te weinig vlees op de botten om enige tegenwind te kunnen verdragen. Bij 40 procent van de faillissementen gaat het om zzp’ers. Maar liefst 93 procent heeft minder dan 20 man personeel.

Reageer op dit artikel