nieuws

Zand moet Ameland weer in vorm brengen

bouwbreed Premium

Zand moet Ameland weer in vorm brengen

NES ­ Door anderhalf miljoen kuub zand onder water op de kust te spuiten moet Ameland zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgen. Deze zandsuppletie is noodzakelijk om het eiland te beschermen tegen de opdringende natuur. Door storm, golfslag en wind wordt jaarlijks aan de noordkant gemiddeld 3 meter kustlijn afgeslagen.

Het zand wordt onder water op de vooroever gestort. “Door de onderwatermethode hebben toeristen er geen last van en het is veel goedkoper”, vertelt woordvoerder T. Overdiep van Rijkswaterstaat. In totaal kost deze suppletie 2,7 miljoen euro. De onderwatermethode is tot 40 procent goedkoper dan de ouderwetse methode van zand op strand aanbrengen.

In 1990 is de kustlijn van Nederland door de Tweede Kamer vastgesteld. Structureel beleid moest een halt toeroepen aan duin­ en strandafslag. Op jaarbasis besteedt Rijkswaterstaat hier 40 miljoen euro aan. Naast Ameland heeft ook het waddeneiland Texel veel last van afslag.

Reageer op dit artikel