nieuws

Zalm wil openheid van grootaandeelhouders

bouwbreed

amsterdam ­ Grootaandeelhouders moeten meer informatie geven over belangen die ze in beursgenoteerde ondernemingen hebben. Dit blijkt uit de algehele herziening van de Wet melding zeggenschap (Wmz) die minister Zalm van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de huidige situatie moeten aandeelhouders belangen die meer dan 10, 25, 50 en 66,7 procent van een onderneming hebben, dit melden bij beurstoezichthouder AFM. Nu worden daar 15 en 20 procent tussengevoegd.

Zalm wil verder dat die grootaandeelhouders jaarlijks een nieuwe melding doen. Boven de 25 procent moeten aandeelhouders zelfs elke verandering bij de AFM melden. De grenzen van 50 en 66,7 procent vervallen in het wetsvoorstel. Beursvennootschappen moeten daarnaast kapitaalwijzigingen melden.

Reageer op dit artikel