nieuws

Werknemers bouw nauwelijks last van intimidatie

bouwbreed Premium

hoofddorp ­ Werkenden in de bouw hebben prettige collega’s, vergeleken met de meeste andere sectoren. Intimidatie door collega’s en/of klanten komt er relatief weinig voor.

Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Arbeidssituatie Survey van onderzoeksinstituut TNO. Belangrijk, want het blijkt een belangrijke oorzaak van burnout. Intimidatie en geweld op het werk blijken een grote invloed te hebben op de gezondheid. Opvallend is dat het aandeel van klanten (of patiënten, leerlingen, etc.) in absolute aantallen het grootst is, maar de impact van het gedrag van collega’s/chefs is desondanks groter, aldus TNO. Werkenden die worden geconfronteerd met ongewenst gedrag blijken vaker te verzuimen, zijn vaker emotioneel uitgeput en blijken vaker van baan te willen veranderen. ‘Klanten’ misdragen zich vooral in sectoren als de zorg, (detail)handel, onderwijs en openbaar vervoer. De bouw bungelt op dit lijstje onderaan. Alleen industrie en landbouw/visserij hebben nog minder problemen met hun doelgroep. Dezelfde rangorde ontstaat bij de antwoorden op vragen over seksuele intimidatie. De bouw komt op de op een na laatste plaats, met een minimale score. Alleen de landbouw, waar de teller op nul is blijven hangen, hangt er nog onder.

Klanten

Lichamelijk geweld door klanten komt in de bouw nauwelijks voor; in de hierboven genoemde probleemsectoren wel. Oplopend tot wel een kwart van het personeel kreeg daar het afgelopen jaar mee te maken. Naast het goede nieuws is er niettemin ook het iets minder goede en dat geldt ook voor de bouw. Op het gebied van lichamelijk geweld door collega’s is het een middenmoter. In alle sectoren gaat het in deze categorie echter om kleine aantallen. In de bouw had een 0,5 procent van de werknemers er last van. In geen enkele sector blijkt het om meer dan 4 procent te gaan. Bijna eenderde van de sectoren scoort zelfs nihil. Intimidatie door collega’s is ook nog altijd voor een goede 12 procent van de bouwwerknemers een probleem. Daarmee zit de sector weliswaar nog in de onderste regionen (nummer één: horeca met 25 procent, op korte afstand gevolgd door het bankwezen). Hekkensluiters vormen de landbouw en ‘overige financiële dienstverlening’ met 8 procent.

Reageer op dit artikel