nieuws

Voorzichtige peiling: aantal rechtszaken zal toenemen

bouwbreed

den haag ­ Als een schikking met het openbaar ministerie telt als een schuldbekentenis, dan zal het aantal rechtszaken in de bouw stevig toenemen. Dit blijkt uit een voorzichtige peiling met nog voorzichtiger antwoorden onder bouwbedrijven.

“Waarom”, zo is het algemene gevoelen bij de bedrijven, “zouden we nog schikken als we daarmee het risico lopen uitgesloten te worden van openbare aanbestedingen.” Dat dreigt omdat één van de uitsluitingsgronden in de Europese richtlijn aanbesteden een veroordeling is. Het stapje van schuld bekennen naar veroordeling is zo gezet.

De bouw toont zich enigszins verbaasd over het nog niet gepubliceerde wetsvoorstel. De schikking die HBG en Ballast Nedam hebben getroffen in de zaak van de Schipholtunnel ligt iedereen nog vers in het geheugen. De reden voor beide grote bouwers om met een schikking akkoord te gaan vormde niet het bedrag. Dt was het maximum dat een rechter ooit had kunnen opleggen. Iedereen, het OM en de minister van Justitie voorop, wisten al bij voorbaat dat geen rechter in Nederland in dit geval het maximum zou hebben opgelegd.

Veroordeling

Reageer op dit artikel