nieuws

Voorwaardelijke celstraf en werkstraf voor Volendamse café­eigenaar Veerman

bouwbreed Premium

haarlem ­ De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag de 57­jarige Volendammer Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel, veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur. Bovendien mag hij het beroep van horecaondernemer twee jaar lang niet uitoefenen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tevens boetes van in totaal 3000 euro geëist wegens overtreding van de bouwverordening en de Drank­ en Horecawet. In die vorderingen verklaarde de rechtbank het OM niet ontvankelijk. De veroordeling geldt brand en dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. Het OM had zestien maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist.

Volgens de rechtbank was er voldoende grond om een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. Maar om Veerman de mogelijkheid te bieden voor alle betrokkenen tot een bevredigende afwikkeling van de gevolgen van de ramp te komen, koos het college voor een voorwaardelijke sanctie. Het OM had niet gevraagd om een verbod op beroepsuitoefening voor Veerman, maar de rechtbank vond deze maatregel noodzakelijk omdat hij tijdens het proces onvoldoende heeft laten blijken dat hij zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden als horecaondernemer.

Volgens de rechtbank is Veerman “aanmerkelijk nalatig, onoplettend, onachtzaam en onnadenkend geweest. Hij bepaalde zelf aan welke regels hij zich hield.”

Bij de brand in café De Hemel kwamen tijdens de nieuwjaarsnacht van 2001 veertien jongeren om het leven en raakten er bijna driehonderd gewond.

Reageer op dit artikel