nieuws

Verkeersbord met lampjes op zonlicht

bouwbreed

tiel ­ Bij een zebrapad in Tiel zijn waarschuwingsborden geplaatst, voorzien van een omlijsting met op zonne­energie knipperende lampjes. Die moeten de aandacht van de weggebruikers trekken. De verwachting is dat de oversteekplaats daardoor veiliger wordt voor de voetgangers.

Het verkeersbord is ontwikkeld door DavinaSon uit Tiel. Op het idee is wereldwijd patent verleend. De zonnecellen bevinden zich direct boven het bord. Een accu zorgt voor stroom bij nacht. Volgens de producent is het verkeersbord goed bestand tegen vandalisme en weersinvloeden.

Volgens een woordvoerder van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisaties (3VO) uit Huizen staan in Nederland al meer waarschuwingsborden bij zebrapaden met knipperlichten, zoals in Breda en Alphen aan den Rijn.

“Er zijn situaties waarin het nodig is om meer aandacht te vragen, maar op deze manier ontstaan twee soorten oversteekplaatsen. In Breda is er één met lampjes en enkele honderden meters verder één zonder lampjes. Dat is een nadeel.”

De woordvoerder van 3VO zou het liefst geen knipperlichten zien. In plaats daarvan zou aandacht besteed moeten worden aan de opvoeding van de weggebruikers. Automobilisten zouden om de vijf of tien jaar een opfriscursus moeten krijgen. Het stoppen bij een zebra voor voetgangers die over willen steken zou een vaste gewoonte moeten zijn, ook zonder knipperlichten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels