nieuws

Veiligheid verkeer A2 tijdens werk opnieuw bekeken

bouwbreed

den haag ­ Rijkswaterstaat bekijkt opnieuw of de veiligheid op de A2 onder Eindhoven kan worden verbeterd. De dienst heeft dat toegezegd aan een aantal gemeenten in Zuidoost­Brabant.

De gemeenten trokken aan de bel, nadat maandag de cabine van een tankwagen met lpg in brand was gevlogen. De chauffeur kwam om en de snelweg was 21 uur voor alle verkeer afgesloten. Ook moesten kantoren, winkels, een restaurant en een aantal woningen in allerijl worden ontruimd.

Rijkswaterstaat legt nu op de A2 bij Eindhoven spitsstroken aan. Op het betreffende wegvak waren voor het ongeluk van maandag al drie ernstige ongevallen gebeurd. Daarbij viel een dode en raakten enkele weggebruikers gewond. Bij een van die ongelukken was een tankwagen met brandbaar en giftig ethanol betrokken.

Als de lpg­wagen zou zijn ontploft, had zich volgens de Eindhovense burgemeester Welschen een grotere ramp voltrokken dan in Enschede. Rijkswaterstaat heeft onmiddellijk na het lpg­ongeluk de maximumsnelheid teruggebracht van 90 naar 70 kilometer per uur.

Naar aanleiding van de eerdere ongelukken heeft Rijkswaterstaat de getroffen maatregelen al laten beoordelen door externe deskundigen. Die kwamen volgens een woordvoerster tot de conclusie dat er niets op was aan te merken. Sommige maatregelen gaan zelfs verder dan is voorgeschreven.

Rijkswaterstaat onderzoekt nog of er iets gedaan kan worden aan de belijning. Naast de oorspronkelijk witte lijnen zijn tijdelijk ook gele aangebracht. Als de witte lijnen worden weggefreesd, ontstaan echter gleuven “en dat is gevaarlijk voor motorrijders”.

Reageer op dit artikel