nieuws

Utrecht doet proef met Microflex­asfalt

bouwbreed

utrecht ­ De gemeente Utrecht laat op een noordelijk gedeelte van de Waterlinieweg in Utrecht een proefvak aanleggen met het geluidreducerende asfalt Microflex. Zij gaat de komend jaren bezien hoe dit asfalt zich houdt en of de geluidsreductie voldoet aan de verwachtingen.

Aanbrengen geschiedt door Heijmans en is onderdeel van asfalteringswerkzaamheden op de Waterlinieweg. Het asfalt op het proefvak is een relatief nieuw asfalt. Het is een dichte asfaltsoort met een fijnkorrelig skelet dat toegepast op deklagen, een hoge geluidsreductie oplevert. Bekend is dat die bij verkeer dat rijdt met een snelheid van 50 kilometer per uur kan liggen rond de 5 dB(A). Microflex ligt ligt qua structuur ­ opbouw en grootte van het steenskelet ­ tussen zeer open asfaltbeton (zoab) en steenmastiekasfalt (sma). Het ingenieursbureau van de gemeente is samen met andere gemeenten op zoek naar het optimale mengsel. Onder meer eigenschappen als oppervlaktestructuur, geluidreductie en onderhoud zijn punten van onderzoek. In de gemeente Breda is Microflex al eerder toegepast. De gemeente Utrecht denkt dat deze dichte deklaag beter voldoet dan tweelaags zeer open asfaltbeton.

Reageer op dit artikel