nieuws

Spannend moment voor Genius Vos

bouwbreed

eefde ­ Het wordt spannend, deze donderdagmiddag als de 100 ton nieuwe sluisdeur bij het Twentekanaal moet worden ingehesen. Het 100 ton zware gevaarte staat ingespannen in de 650­tons Mammoet­kraan maar de burgemeester moet nog komen. De projectleiding besluit maar vast te beginnen, zeker nu de weerdienst van Schiphol meldt dat er binnen een uur een zware bui met windstoten aankomt. Daar komt de burgemeester aangelopen.

“Tot windkracht zes is het geen probleem”, weet ing. R.C. Vlendré van de bouwer, Genius Vos. Tenminste, zolang hij in de kolk hangt. “Maar hij moet er niet te ver bovenuit komen.” Tijd om aan de slag te gaan, besluit hij. De deur staat in de leeggepompte kolk, waar aannemer Balm de wanden onder handen neemt en Langezaal en Inniger de installaties vernieuwt. De combinatie staat onder leiding van Genius Vos uit IJmuiden, onderdeel van de Vos Groep.

De sluis vormt de verbinding tussen de IJssel en het Twentekanaal, een belangrijke scheepvaartroute voor de industrie. “Daarom wordt het werk uitgevoerd in overleg met de gebruikers,zoals de schippers, de zand­ en grindhandel, veevoerbedrijven en Akzo. Daaruit is voortgekomen dat we het werk in tweeën hebben geknipt.” In deze vakantieperiode wordt de benedendeur aangepakt, de bovendeur is volgend jaar aan de beurt. “We hebben maximaal 14 dagen de tijd. Dan moeten de deuren helemaal operationeel, getest en wel, worden overgedragen.”

Scheuren

Reageer op dit artikel