nieuws

Radiodetector meet positie brandweerman

bouwbreed

den haag ­ Steeds meer brandweerkorpsen willen het zo snel mogelijk in gebruik nemen: een radiodetector die nauwkeurig en afzonderlijk de positie van elke brandbestrijder in een brandend gebouw aangeeft. Ook andere hulpdiensten kunnen met deze ontwikkeling van het Amerikaanse Kennedy Space Centre en Dynacs Engineering hun voordeel doen.

Het systeem, dat nog niet op de markt is, bestaat uit een centrale computer en een reeks radiofrequente melders. De centrale ontvangt en verwerkt de meldingen van de actieve radiofrequente melders. Daarvan is er één in elke ruimte gemonteerd, bijvoorbeeld in een brandmelder of thermostaat.

Die toestellen kunnen de melder met elektriciteit bedienen en extra gegevens verzamelen over de temperatuur in een ruimte. Extra sensoren kunnen aanvullend de temperatuur in onder meer het plafond en de wand meten. Die waarden geven uitsluitsel over de snelheid waarmee een brand zich verspreidt en de mate waarin het vuur de constructie ondermijnt.

Elke radiofrequente melder is uniek en zendt die unieke gegevens naar de centrale. Dat gebeurt ‘pseudo willekeurig’ om te voorkomen dat de melders elkaar storen. Elke hulpverlener draagt een antwoordzender, oftewel een transponder die de signalen van de melders ontvangt en de sterkte ervan meet. Elke transponder zendt eveneens een unieke code uit zodat de ene hulpverlener zich elektronisch van de andere onderscheidt.

De centrale stuurt regelmatig een oproep uit waarna de transponders elk afzonderlijk antwoorden met hun identificatiecode en de gegevens die de melders in de voorgaande 5 seconden verzonden. Op die manier kan de centrale snel de positie van elke antwoordzender bepalen. Dat gebeurt aan de hand van de relatieve signaalsterkte en de locatie van de radiofrequente melders. Zo weet de computer ook waar elke brandweerman loopt.

Reageer op dit artikel