nieuws

Rabobank Groep neemt aandelen FGH Bank over

bouwbreed

utrecht ­ De Rabobank Groep en de Duitse HVB Real Estate Bank hebben een intentieverklaring getekend over de overname van de aandelen FGH Bank door Rabobank. De feitelijke aandelenoverdracht vindt plaats na afronding van de afsplitsing van de vastgoedactiviteiten van HVB naar de nieuwe Hypo Real Estate Group.

Als De Nederlandsche Bank en kartelwaakhond NMa het goed vinden, verstevigt de Rabobank haar toch al sterke positie op de commercieelvastgoedmarkt behoorlijk met de overname van de voormalige Friesch­Groningsche Hypotheekbank.

De FGH Bank is gespecialiseerd in het financieren van commercieel vastgoed. De financieringsportefeuille bedraagt zo’n 4,5 miljard euro aan leningen op de Nederlandse markt. Daarmee is de bank één van de drie belangrijke nationale vastgoedfinanciers.

De Rabobank zelf is op het gebied van commercieel vastgoed ­vooral via haar lokale banken ­ twee keer zo groot met een portefeuille van 9 miljard euro. Daarnaast is Rabobank­dochter De lage Landen Vastgoedfinanciering sinds 2001 actief in deze tak van sport en heeft inmiddels zo’n 1 miljard aan leningen uitstaan. Ook ontwikkelt de Rabobank zelf via dochter Rabo Vastgoed een diversiteit aan projecten en heeft door haar landelijke kantoornetwerk een eigen vastgoedportefeuille van circa 2,5 miljard euro.

Volgens H. ten Cate, lid van de Raad van Bestuur van Rabobank Nederland, sluiten de diensten van FGH Bank keurig aan op die van de lokale banken. “Deze overname past in onze strategie om marktleider te zijn of te worden over de gehele linie van financiële dienstverlening in Nederland”, aldus Ten Cate.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels