nieuws

Raad van State zet licht op groen voor Zandmaas

bouwbreed

maastricht ­ De Raad van State heeft gisteren groen licht gegeven voor de uitvoering van het project Zandmaas/Maasroute. Alleen op onderdelen is het plan vernietigd.

Zowel Provinciale Staten van Limburg als de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat moeten hun huiswerk overdoen. Volgens een woordvoerder van het ministerie leidt dit niet tot een vertraging in de uitvoering van het project.

De Zandmaas is de beveiliging van de Maas tussen Roermond en Den Bosch tegen overstromingen. De Maasroute gaat over het verdiepen en verbreden van Maas en Julianakanaal voor de scheepvaart. Het Zandmaasproject is in twee fases geknipt. Fase 1 kost 430 miljoen euro, over fase 2 (natuurverruiming) is nog geen overeenstemming bereikt. Volgens het Rijk is het geld op.

De eerste fase moet al over twee jaar 70 procent van de mensen langs 220 kilometer Maas beschermen tegen hoog water. Dat gebeurt vooral door de aanleg of verhoging van kades in Roermond en Venlo. En juist op die onderdelen vernietigde de Raad van State het plan.

Het hele project moet in 2015 klaar zijn. Dan dient het risico op overstromingen te zijn teruggebracht naar een flinke overstroming van eens in de 250 jaar.

Ook op andere onderdelen verwees de Raad van State het plan naar de prullenbak. De verbreding van het Julianakanaal tussen Maastricht in Elsloo is niet goed berekend. Verder vernietigt de Raad het besluit rond een overloopgebied bij Roermond. Daar is te weinig rekening gehouden met de afhandeling van schadeclaims bij overstromingen van het gebied rond het Lateraalkanaal. Ook het kunstmatig verhogen van het waterpeil tussen Boxmeer en Grave krijgt niet de zegen van de Raad.

Reageer op dit artikel