nieuws

Pukkelige gevel wordt weer ouderwets saai

bouwbreed

utrecht ­ Wie de rustieke, met vogelhuisjes volgehangen gevel in hartje Utrecht nog een keer wil bewonderen, moet er snel bij zijn. Binnenkort namelijk worden de 130 hokjes definitief uit de Kaatstraat verwijderd.

Hiertoe is besloten omdat de verf van de ‘woningen’ bladdert, het hout rot is, en de opknapkosten van enkele duizenden euro’s in het kader van bezuinigen niet langer verantwoord zijn.

Vijf jaar lang hebben de nestkastjes aan de zij­ en voorgevel gehangen van het huurpand waarin de Utrechtse Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling sindsdien zetelt. Destijds, in 1998, dienden ze primair als versiering van het onderkomen. Het ontwerp kwam van vormgever Qua uit Amsterdam. De Utrechtse Werkbedrijven (UW) timmerde de kastjes inelkaar waarna ze de kleuren rood/wit van Utrecht kregen.

Voor de ingang van de kastjes werden drie verschillende maten gehanteerd. Geen enkel multiplex vogelhuisjes werd in de afgelopen jaren bewoond. Maar dat was ook niet de intentie van de hoofdbewoners. Want vogels laten uitwerpselen achter en dus was het eigenlijk maar beter zo.

Doordat de dienst in afgelopen jaren gaandeweg uitdijde en inmiddels het hele pand huurt, was het tot voor kort nog de bedoeling om de vogelhuisjes verder over de hoge gevel uit te breiden. Echter in plaats daarvan krijgt de gevel z’n lange, saaie aanzicht terug.

De nestkastjes gaan straks niet zomaar de container in. Onder het personeel is er nogal wat vraag naar de hokjes. Voor daarnaast nog te verdelen exemplaren zal een goede bestemming worden gezocht.

Reageer op dit artikel