nieuws

‘Poetsbeurt’ voor vakantievierend Binnenhof

bouwbreed

den haag ­ De Tweede Kamer is met zomerreces tot en met 25 augustus. Een mooie gelegenheid doet zich dan voor om zowel het oude monumentale deel, zoals de Ridderzaal, als de nieuwbouw van 1995 aan een onderhoudsbeurt te onderwerpen.

Zo zijn verschillende bedrijven de afgelopen weken bezig geweest om schilderwerk te verrichten en kapotte ruitjes te vervangen. Schilders werden deze keer niet op de vingers gekeken door volksvertegenwoordigers en ambtenaren, maar hadden vooral in de talloze toeristen aandachtige toeschouwers.

Deze ‘poetsbeurt’ van het Binnenhof, staat overigens los van wat er momenteel aan de andere zijde van het Plein gebeurt. Daar is aannemer J.P. van Eesteren bezig met de restauratie en verbouwing van Plein 23, volgens de ontwerpen van architect E. Knippers van het Utrechtse bureau Wouda. Achter het monumentale pand verrijst nieuwbouw.

Plein 23 en het erbij gelegen depotcomplex van het Algemeen Rijksarchief, moeten ruimte bieden aan extra vergaderzalen voor de Tweede Kamer, waaronder een grote voor parlementaire enquêtes, en kantoren voor zo’n driehonderd ambtenaren. Al snel na het gereedkomen van de nieuwbouw van de Tweede Kamer in 1995, bleek namelijk dat er nog steeds onvoldoende werkplekken waren.

Plein 23 is een uit 1737 daterend pand met een veelbewogen geschiedenis. Aanvankelijk werd het gebouwd als huisvesting voor afgevaardigden van de stad Amsterdam voor de Statenvereniging, het vroegere Staten­Generaal. Latere bewoners waren onder andere het Departement van Oorlog, Prinses Wilhelmina (weduwe van prins Willem V), Prins Frederik, Koning Willem III, de Duitse Rijkscommissaris Seys Inquart, het Departement van Buitenlandse Zaken en als laatste de Rijksdienst voor de Beeldende Kunst.

Kantoortoren

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels