nieuws

Pleidooi Uneto­VNI voor landelijke registratie Proef ‘APK’ voor woninginstallaties

bouwbreed

den haag ­ Energiebedrijven vinden dat gemeenten de eindverantwoordelijkheid moeten houden voor het toezicht op gasinstallaties.

Dat stelt EnergieNed, de brancheorganisatie van Nederlandse energiebedrijven. EnergieNed verwerpt hiermee het voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het ministerie van VROM om het toezicht weer bij de energiebedrijven te leggen. Volgens het Bouwbesluit zijn gemeenten verantwoordelijk voor de controles op gasinstallaties. Tot medio jaren negentig waren dat de energiebedrijven. Sinds de liberalisering van de woningmarkt bouwde de energiebedrijven het toezicht langzaam af, en zijn gemeenten eindverantwoordelijk geworden. In de praktijk blijkt nu dat gemeenten dat toezicht onvoldoende kunnen uitvoeren vanwege personeelsproblemen en gebrek aan deskundigheid.

Discussie

Deze kwestie is actueel geworden na de gasexplosie op 28 juni in de Herman Costerstraat in Den Haag. Daarbij raakten zestien mensen gewond en drie panden zwaar beschadigd. Ook de gasexplosies op een volkstuincomplex in Amsterdam en in een badgebouw op een camping in Uitdam (NH) hebben de discussie over controles op gasinstallaties aangewakkerd. Woordvoerder S. Marbus van EnergieNed stelt dat gemeenten meer moeten doen om de controles toch uit te voeren. “Het toezicht is nu wettelijk geregeld en ligt bij de gemeenten. Wij willen daarin best een adviserende rol spelen en ook in opdracht van de gemeenten controles uitvoeren, maar dan hangt er wel een prijskaartje aan.” Het toezicht laten uitvoeren door de energiebedrijven en dat ook vast te laten leggen in de gas­ en elektriciteitswet, zoals het VNG bepleit, is volgens EnergieNed geen goed idee. Marbus: “In feite is het nu goed geregeld. Het mankeert alleen aan de praktische uitvoering. Als gemeenten capaciteitsproblemen hebben, dan kunnen ze deskundigheid inhuren. Dat kan bij de installatiebedrijven, maar ook bij de energiebedrijven, al is daar in de afgelopen tien jaar ook de deskundigheid langzaam aan verdwenen”. De brancheorganisatie van installatiebedrijven, Uneto­VNI, stelt dat nu eindelijk eens duidelijkheid moet komen over het toezicht. Wie dat uiteindelijk gaat doen, maakt de brancheorganisatie niet uit, zegt woordvoerder D. Reijman van Uneto­VNI.

Registratie

Uneto­VNI heeft het ministerie van VROM voorgesteld dat de installateurs registreren waar ze veilige gasinstallaties hebben aangetroffen. Reijman: “Zo kunnen we de status van de installaties landelijk bijhouden. Het kaf wordt van het koren gescheiden. Natuurlijk gaan we onveilige situaties ook melden bij de gemeenten, waarbij we dan vanuit mogen gaan dat er dan ook iets aan wordt gedaan.” Reijman betreurt het dat de Haagse gasexplosie blijkbaar nodig is geweest om het onderwerp veiligheid van gasinstallaties op de agenda van de diverse instanties te zetten. “De discussie is nu volop losgebarsten. Eindelijk wordt er nu meer prioriteit aan deze kwestie aan gegeven”, meldt Reijman. Dit najaar wordt een proef genomen met een ‘apk’ voor woninginstallaties. Deze algemene veiligheidskeuring is een uitdrukkelijke wens van Uneto­VNI, de brancheorganisaties van installatiebedrijven. Binnen het Overlegplatform Bouwregelgeving heeft het ministerie van VROM deze proef toegezegd.

Reageer op dit artikel