nieuws

Pechiney mogelijk in handen van Alcan

bouwbreed Premium

montreal/parijs ­ Aluminium producent Pechiney Nederland dreigt in handen te vallen van concurrent Alcan. Vanuit het Canadese Alcan­hoofdkantoor is een bod gedaan op het Franse moederbedrijf van de in Vlissingen gevestigde metaalproducent. Bij Pechiney Nederland werken 750 mensen en wordt jaarlijks 215.000 ton aluminium geproduceerd.

Pechiney is met Corus en Alcoa één van ’s lands grootste producenten van aluminium. Het bedrijf werkt nauw samen met het beursgenoteerde Hunter Douglas. De Zeelandse onderneming zet 15 procent van haar productie af via de leverancier van raambekleding en de producent van het bekende aluminium zonweringssysteem luxaflex. Alcan Nederland is gevestigd in Breda. Het vijandige bod van Alcan kwam onverwacht en heeft volgens de in Parijs gevestigde directie van Pechiney negatieve gevolgen voor het hele bedrijf en zijn medewerkers. De bestuurders laten weten op korte termijn bij elkaar te komen om de ongewenste toenadering van Alcan te bestuderen. De ondernemingen hadden in 1999 al plannen voor een samenwerking. Europese regelgeving hield de fusieplannen op, waardoor Pechiney uit de besprekingen stapte. Alcan slaagde er destijds wel in om het Zwitserse Alusuisse in te lijven. Alcan wil 3,4 miljard euro betalen voor het Franse aluminiumconcern dat op jaarbasis een omzet maakt van bijna 12 miljard euro en wereldwijd 34.000 mensen in dienst heeft. De onderneming uit Montreal realiseert zelf met 54.000 mensen ongeveer een gelijke omzet.

Corus

Als de overname doorgaat streeft Alcan met een totaal omzetvolume van 24 miljard euro de Amerikaanse concurrent Alcoa voorbij als grootste aluminiumproducent ter wereld. Het vanuit de stad Pittsburgh bestuurde bedrijf boekte vorig jaar een omzet van iets minder dan 20 miljard euro. Met het Scandinavische Norsk­Hydro blijven er dan wereldwijd nog drie grote producenten van het lichte metaal over. Pechiney had vorig jaar de aluminiumtak van het Brits­Nederlandse staalbedrijf Corus bijna in handen. Maar de raad van commissarissen van het voormalige Hoogovens stak met behulp van de rechter een stokje voor de verkoopplannen. De Fransen hadden zo’n 750 miljoen euro over voor de IJmuidense concurrent. Corus, een fusie van Hoogovens en British Steel, probeerde zijn aluminiumtak vervolgens aan het Duitse Vereinigte Aluminium­Werke (VAW) te koppelen, maar dat werd aan Norsk Hydro verkocht.

Reageer op dit artikel