nieuws

Overheid wil geen bemoeienis meer met palenpest

bouwbreed

den haag ­ Het Rijk bemoeit zich niet langer met de palenpest waar diverse gemeenten mee kampen. VROM heeft eenmalig ruim 20 miljoen euro gestoken in de funderingsproblematiek van houten palen, maar vindt verdere landelijke inmenging overbodig.

Met die mededeling kreeg de Tweede Kamer het ‘protocol voor het uitvoeren van een inspectie aan houten paalfunderingen’ toegestuurd.

Het is de bedoeling dat gemeenten het protocol gebruiken bij funderingsinspecties van woningen. Het ministerie reikt het protocol binnenkort uit aan alle gemeenten. De handleiding zet praktisch op een rij hoe ze onderzoek naar de funderingen kan uitvoeren.

Door eenzelfde aanpak van ontgraving, inmeting, fotografie en monsters is betere onderlinge vergelijking mogelijk. Het staat gemeenten echter vrij volgens deze methode te werken, waardoor het nut van het protocol in twijfel kan worden getrokken. Het ministerie van VROM stelde twee jaar geleden ruim 20 miljoen euro beschikbaar voor palenrot in zes gemeenten: Dordrecht, Gouda, Haarlem, Schiedam, Zaanstad en Waddinxveen. Duizenden woningen dreigen daar te verzakken omdat de houten funderingspalen wegrotten. Herstel kost tienduizenden euro’s per woning.

Bijna vijf jaar geleden riep de VNG op tot een landelijke inventarisatie. Dat leverde een samenwerkingsverband op tussen de zes gemeenten en het Rijk. Gezamenlijk onderzoek ­ waar ook VROM bij was betrokken ­ wees toen uit dat naast schimmelaantasting door droogstand ook de bacterie Pseudomonas de palen kan aantasten. Het gaat dan vooral om grenen palen die gebruikt zijn voor vooroorlogse woningbouw. Deze bacterie is vooral aangetoond in Haarlem en Zaanstad.

Reageer op dit artikel