nieuws

Ook voor veel geld wil je niet naar een levenloze wijk

bouwbreed Premium

De NVB, Vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers, heeft in een brief aan de minister van VROM gevraagd om extra fiscale aftrek voor huizenkopers en minder bureaucratie. De NVB doet zeven aanbevelingen om het consumentenvertrouwen te vergroten en de stagnerende bouwproductie vlot te trekken. Klaas Mulder wijst erop dat geld zeker niet altijd het probleem is.

Door de vele bedrijfsbeëindigingen en de waardestijging van koopwoningen zijn er volop vitale en kapitaalkrachtige senioren die een andere woning zouden kunnen kopen of huren. Echter, het aanbod is onvoldoende aantrekkelijk om ze te verleiden hun ruime eengezinswoning te verlaten.

Een echtpaar, voor in de zeventig. Twee onder een kap in een rustige groene wijk, werkplaatsje in de tuin voor zijn hobby, tekenkamer op zolder voor die van haar. Twee logeerkamers voor de kinderen en een geweldige tuin. Maar de knieën worden stram, de ogen minder scherp. Als het rijbewijs verloopt, zijn de winkels wel erg ver weg.

Op zoek naar een alternatief voor de laatste levensjaren. Hopelijk zijn dat er nog zo’n 15, dus deze laatste verhuizing moet wel een goede zijn. Naar een goede woning met ruimte voor een actief leven ­ en dat mag best een gezamenlijke werkplaats of een collectieve tuin zijn. Naar een aantrekkelijke en fraaie woonomgeving, met licht, lucht en ruimte. Naar een levendige buurt met voorzieningen op loopafstand of met diensten aan huis.

Een jaar zoeken heeft nog niets opgeleverd dat maar in de buurt van dit profiel komt. De oorzaken? Omdat het gemeentelijk woonbeleid zelden voldoende capaciteit genereert voor deze groep en omdat het gemeentelijk ouderenbeleid zich concentreert op de meest kwetsbare ouderen. Omdat nieuwbouw voor ouderen bijna altijd de gedaante van appartementen aanneemt, terwijl veel ouderen dat helemaal niet willen en omdat er nog steeds appartementencomplexen zonder voorzieningen worden opgeleverd. Omdat voorzieningen als kostenpost worden beschouwd en omdat woonplattegronden niet met de woningzoekenden worden doorgenomen. Omdat corporaties onvoldoende bouwen voor rijkere ouderen, en geen mechanismen hebben gevonden om het kapitaal dat vrijkomt bij de verkoop op een slimme manier in te zetten in de ontwikkeling van huurwoningen voor deze doelgroep en omdat in de Vinex functiescheiding nog steeds de norm is, zodat in woonbuurten geen voorzieningen zijn, en alle andere voorzieningen worden geclusterd tot multifunctionele accommodaties. Omdat in bestemmingsplannen voor de Vinex de functie Wonen dominant is en omdat projectontwikkelaars in PPS­constructies moeite hebben met het uitgeven van grond voor voorzieningen. Omdat ook de welzijns­ en de zorgsector te weinig aantrekkelijke concepten bedenken waar bewoners en projectontwikkelaars enthousiast van worden en omdat we bij voorzieningen denken aan zwak, ziek en misselijk.

Meedenken

Reageer op dit artikel