nieuws

Ondergronds bufferen water kan efficiënter

bouwbreed

etten­leur ­ Voor het waterbergingsprobleem in het Westlandse kassengebied bedacht Waterblock uit Etten­Leur een concept dat niet alleen voorziet in de noodzakelijk ondergrondse bufferruimte, maar ook in nieuwe toepassingen als calamiteitenberging en de opslag van energie en vuil water. Een ruimtebesparende oplossing waarmee optimaal kan worden ingespeeld op de behoeften van verschillende gebruikers.

Het Hoogheemraadschap van Delfland is naarstig op zoek naar een oplossing om aan zijn waterbufferverplichting van 1,2 miljoen kuub (regen)water te voldoen. “Wij hebben getracht het bergingsprobleem in een betonnen constructie te vangen”, aldus ir. Ruud van Ham, projectleider van het in Etten­Leur gevestigde Waterblock.

Het in waterproblematiek gespecialiseerde bedrijf bedacht een concept dat voorziet in 2 hectare nieuwe kas met een ondergrondse waterbergingscapaciteit van 50.000 kubieke meter. De waterbuffering is verdeeld over twee horizontale bouwlagen: een kelder van 1,5 meter diep met daarboven een van 1 meter hoog.

De wateropslagkelder wordt opgebouwd met het Watershell­cassettesysteem, waarop Waterblock patent heeft. Het lichte, zelfdragende bekistingssysteem voorziet in een bergingscapaciteit van 25.000 kubieke meter water per hectare.

Reageer op dit artikel