nieuws

Omzet bouwbedrijven daalt in eerste kwartaal

bouwbreed

voorburg ­ De binnenlandse omzet van de Nederlandse bouwbedrijven is in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,4 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzetdaling heeft onder meer te maken met de daling van het aantal productieve uren met 9 procent, aldus het CBS. In de maand maart was de omzetdaling met 4,9 procent het sterkst.

Grote aannemers ­ de bedrijven met minimaal honderd werknemer ­ zagen hun omzet sterker dalen dan de middelgrote ondernemingen. In het eerste kwartaal daalde de omzet bij de grote bouwers met bijna 7 procent ten opzichte van vorig jaar. In zowel januari, februari als maart was de omzetontwikkeling negatief. Vooral de aannemers in grond­, water­, en wegenbouw zagen hun omzet achteruithollen.

Bij de middelgrote bouwbedrijven is de omzet in de eerste drie maanden van het jaar met ruim 3 procent afgenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002. Ook hier was maart met een daling van 4,8 procent de grootste boosdoener. De middelgrote bouwers in de burgerlijke­ en utiliteitsbouw hadden het het zwaarst te verduren.

Van alle aannemers in de bouw valt 8 procent onder het middenbedrijf. Deze sector behaalt zo’n 40 procent van de totale bouwomzet.

Voor de omzetten in het tweede en derde kwartaal valt niet veel beters te verwachten.

Bedrijfsgebouwen

Eerder meldde het CBS een afname in bouwinvesteringen. In bedrijfsgebouwen liepen de investeringen met 11,7 procent terug, in gww­werken met ruim 10 procent. De bouwproductie daalde bovendien in het eerste kwartaal met 6,4 procent, net iets minder dan in het vierde kwart van vorig jaar.

Recentelijk maakte het CBS bekend dat de omzet van de hout­ en bouwmaterialenindustrie in het eerste kwartaal met 8 procent is gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat was fors meer dan het landelijk gemiddelde van 5 procent.

Reageer op dit artikel