nieuws

MKB wil helder beleid aanbesteding

bouwbreed Premium

delft ­ MKB Nederland voert overleg met het ministerie van Economische Zaken (EZ) over de invoering van een classificatie­ of kwalificatiesysteem bij aanbestedingen van overheden. Zo’n stelsel, waarbij bedrijven in bepaalde klassen worden ingedeeld, maakt volgens de belangenvereniging van het midden­ en kleinbedrijf de vergeving van opdrachten toegankelijker. MKB Nederland verwijst in een notie aan EZ naar België, waar een dergelijk systeem al is ingevoerd.

BouwNed is niet gelukkig met de suggestie van de koepelvereniging uit Delft. Volgens de spreekbuis van bedrijven die actief zijn in de burger­ en utiliteitsbouw zorgt de indeling van bedrijven in klassen voor veel bureaucratie en belemmert het de groei van ondernemingen op het moment dat zij wel naar een hogere klasse willen maar niet kunnen.

MKB Nederland doet in de bewuste notitie aan EZ het voorstel omdat de koepel zich zorgen maakt over de huidige aanbestedingsprocedures. Die zouden onnodig hoge eisen stellen aan de bedrijven die meedingen. Daarnaast kosten de procedures de ondernemingen veel geld door het ontbreken van rekenvergoedingen voor standaardwerk. Verder zorgt het ontbreken van een helder en overal toegepast aanbestedingsbeleid er voor dat bedrijven niet altijd onder dezelfde omstandigheden kunnen inschrijven.

BouwNed deelt de analyse van het probleem, maar is meer geïnteresseerd in de andere oplossingen die MKB Nederland aan EZ heeft voorgelegd. Daarbij gaat de interesse van de aannemersorganisatie met name uit naar het uitstellen van de aanlevering van de verplichte documentatie. “Als je dat pas doet als negen van de tien bedrijven zijn afgevallen, dan heb je de werkbelasting al met 90 procent teruggebracht”, rekent hoofd juridische zaken G. Engelen van BouwNed voor.

Bij uitstel van de levering van de bewijsstukken heeft een aanbesteding iets weg van een sollicitatie. Daarbij volstaat een curriculum vitea met daarin beknopt de eigen kwalificaties. Pas wanneer de werkzoekende de baan krijgt aangeboden, wordt om de diploma’s gevraagd.

Expertisecentrum

Reageer op dit artikel