nieuws

Maastricht wijzigt bouwtoezicht

bouwbreed

maastricht ­ Maastricht praat voortaan alleen nog maar met de eindverantwoordelijke in de bouw. Om toestanden zoals bij Patio Sevilla te voorkomen, wil de gemeente dat er met directe ingang een aanspreekpunt voor het totale bouwproject is. Is die er niet, dan praat de gemeente alleen nog maar met de vergunninghouder.

Dat heeft de gemeente gisteren laten weten. Ook de werkwijze van de afdeling Bouw­ en Woningtoezicht (BWT) wordt ingrijpend veranderd. Ambtenaren moeten voortaan van elk bezoek aan de bouw verslag maken. Dat is rond de bouw van Patio Sevilla niet gebeurd. Het is overigens wettelijk ook niet verplicht om dat te doen.

Aanleiding is het instorten van vijf balkons van de Patio Sevilla, waarbij in april twee bewoners om het leven kwamen. Omdat er geen verslagen zijn van het toezicht door BWT, is het voor de gemeente moeilijk om na te gaan wat er precies fout is gegaan. De Inspectie van het ministerie van VROM legde enkele weken geleden de vinger op de zere plek: onduidelijk is wie eindverantwoordelijk is. VROM stelt in dat rapport dat het dan voor een gemeente lastig wordt om de bouw te controleren.

Maastricht heeft daar de buik van vol. Wel geeft de gemeente toe, dat de nieuwe maatregel feitelijk geen wettelijke basis heeft. Als aannemer of projectontwikkelaar geen eindverantwoordelijke aanwijzen, kan de gemeente de bouwvergunning niet weigeren. Maar dan spreekt de gemeente de vergunninghouder aan.

Reageer op dit artikel