nieuws

Kinderdagverblijf in Oirsbeek ontruimd door funderingsfout

bouwbreed Premium

oirsbeek ­ De vereniging voor zorg en welzijn Humanitas heeft kinderdagverblijf Merlijn in het Limburgse Oirsbeek ontruimd. Gisteren zou worden begonnen met de bouw van de uitbreiding van het verblijf, maar uit onderzoek blijkt dat constructeur Van Wersch zich niet heeft gehouden aan het funderingsadvies van ingenieursbureau Fugro. De gemeente Schinnen vindt de ontruiming “onnodige paniek.”

Jurist J. van Mierlo van Humanitas heeft vraagtekens bij de fundering van het kinderdagverblijf op het multifunctionele kindercomplex ‘De Oirsprong’ in Oirsbeek. Hij baseert zijn conclusie op onderzoek van constructeur Van Nunen uit Rosmalen. Hieruit blijkt dat de berekeningen van constructeur Van Wersch niet overeenkomen met het funderingsadvies van Fugro. “Het gebouw dat er nu staat, is niet goed. De deuren klemmen, ruiten barsten en er zitten scheuren in de muur. Er is gefundeerd op staal. Ze hadden beter kunnen kiezen voor heipalen of voor een speciaal ontworpen fundering die een horizontale verplaatsing had kunnen opvangen”, aldus Van Mierlo.

Hij benadrukt dat het bestaande gebouw niet kan instorten, maar zolang er wordt gebouwd aan de uitbreiding van het kinderdagverblijf is het niet duidelijk wat er met de fundering gaat gebeuren. “Het gebouw staat op een heuvel; straks schuift het eraf. Als je gaat bouwen, haal je meters grond weg en je weet niet wat er dan gaat gebeuren.”

Bespottelijk

Van Mierlo wil de gemeente zo snel mogelijk vragen de bouwvergunning voor uitbreiding van het kinderdagverblijf ongedaan te maken.

De gemeente Schinnen vindt de ontruiming van Humanitas zwaar overdreven.” Na overleg met betrokken partijen hebben we geconcludeerd dat er met de berekeningen niks aan de hand is. We begrijpen de ontruiming absoluut niet. Het is onnodige paniek. Alles is veilig, aldus wethouder J. Smeets.

Van Mierlo vindt op zijn beurt de reactie van de gemeente bespottelijk. “Ze hebben niet eens naar onze berekeningen gevraagd.”

Reageer op dit artikel